Συμβαδί-ζω | Σύλλογος Φίλων και Ατόμων με Αναπηρία Σκύδρας

Συνάντηση εργασίας είχε ο σύλλογος μας τις προηγούμενες ημέρες με την Δήμαρχο μας, Κατερίνα Ιγνατιάδου.

Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παραδώσαμε στη δημοτική αρχή τον “Χάρτη” των αιτημάτων-προτάσεων και των δράσεων του Συμβαδί-ζω.

Ένας Χάρτης που θα μας οδηγεί για τα επόμενα χρόνια, στην προσπάθειά μας για συνεχή βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες και όχι μόνο.

Η Κα Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε, ότι εντός στενών οικονομικών πλαισίων που βιώνει η τοπική αυτοδιοίκηση, θα καταβάλει μαζί με τους συνεργάτες της, κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε βάθος χρόνου να γίνουν πραγματικότητα τα αιτήματα-προτάσεις μας.

Ακολουθεί ολόκληρος ο “Χάρτης” των αιτημάτων-προτάσεων και των δράσεων του Συμβαδί-ζω:

Αγαπητή Κα Δήμαρχε,

Στο πλαίσιο των συναντήσεων μας, σας διαβεβαιώσαμε ότι θα καταθέσουμε και γραπτώς τις σκέψεις μας, τους σκοπούς και τις προτάσεις του συλλόγου μας. Αυτά αποτελούνται από δύο μέρη:
Α. Τις τεχνικές παρεμβάσεις που κρίνουμε αναγκαίες, για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικές αναπηρίες στην πόλη μας και
Β. Τις κοινωνικές δράσεις και τη συμμετοχή μας ‘’μέσα’’ στην κοινωνία

Α. ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Οι 4 κύριοι άξονες που κατά την άποψη μας πρέπει να κινηθούμε είναι οι εξής:
1.Ράμπες πεζοδρομίων
2.Διαβάσεις πεζών
3.Ράμπες δημοτικών και άλλων κτιρίων
4.Σχεδιασμός πεζοδρομίων

Θα προσπαθήσουμε με λίγα λόγια να αναλύσουμε τους 4 άξονες:

1.Ράμπες πεζοδρομίων
Οι υπάρχουσες ράμπες, όπου αυτές υπάρχουν, είναι κατά την άποψη μας ακατάλληλες. Κι αυτό γιατί:
α)Δεν έχουν την κατάλληλη κλίση (ιδανικά 5%) και
β)Δεν είναι ίσιες-ομαλές, έχουν κενά ή φθορές ή “εμπόδια” χιλιοστών-εκατοστών.
Θέση μας είναι η ανακατασκευή των υπαρχουσών ραμπών και η κατασκευή νέων σε όλα τα πεζοδρόμια της Σκύδρας ανεξαιρέτως σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές. Κι επειδή είναι κατανοητό ότι το κόστος για όλα τα πεζοδρόμια μπορεί να είναι μεγάλο, μπορούμε από κοινού σε πρώτη φάση να σχεδιάσουμε μια κεντρική διαδρομή που να διασχίζει μεγάλο μέρος της πόλης. Κατόπιν να τοποθετηθούν εύκαμπτα κολωνάκια ώστε να μπορούν οι ράμπες να μένουν προσπελάσιμες από τυχόν παρκαρίσματα.

2.Διαβάσεις πεζών
Οι διαβάσεις πεζών είναι δείγμα κυκλοφοριακού πολιτισμού μιας πόλης και έχουν μεγάλη σημασία φυσικά και για την κίνηση των ατόμων με αναπηρία. Οι προτάσεις μας είναι:
α)Να ανασχεδιαστούν όσον αφορά τη θέση τους σύμφωνα με την γνώμη ειδικών, στην προκειμένη συγκοινωνιολόγων (π.χ. στη γωνία της διασταύρωσης; στο μέσο του δρόμου;)
β)Να βάφονται με κατάλληλα ανθεκτικά υλικά, 5-6 φορές τον χρόνο (μπορούμε εθελοντικά να συμμετέχουμε με δράσεις).
γ)Να έχουν κατάλληλες ράμπες αφού η διάβαση από μόνη της οδηγεί εκεί πεζούς, άτομα με αναπηρίες, γονείς με καρότσια κ.α.
γ)Οι διαβάσεις να έχουν και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην κατάλληλη, σύμφωνα με τον νόμο θέση, πληροφοριακές πινακίδες σήμανσης για να προειδοποιείται ο οδηγός από μακριά ότι πιθανόν να χρειάζεται να μειώσει ταχύτητα. Τώρα π.χ. στην Παύλου Μελά με ένα όχημα να κινείται με 50-70 χλμ/ώρα και να θέλει να σταματήσει μόλις δει την διάβαση, δεν προλαβαίνει να ακινητοποιήσει το όχημα.
δ)Οι διαβάσεις να είναι επαρκώς φωτιζόμενες είτε με τοποθέτηση led λαμπτήρων σε υπάρχοντες στύλους ή με τοποθέτηση νέων led στύλων αν δεν υπάρχουν πλησίον της διάβασης.

3.Ράμπες δημοτικών και άλλων κτιρίων
Όπως και στις ράμπες πεζοδρομίων τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι ανάλογα. Το Δημαρχείο, το Ειρηνοδικείο, το Στάδιο, το ΚΕΠ ,Η ΔΕΥΑΣ ,το Πνευματικό Κέντρο κ.α. είναι σημεία που είτε δεν έχουν καθόλου ράμπες, είτε αυτές είναι με ακατάλληλη κλίση. Απαραίτητες είναι κατά την γνώμη μας και τα βοηθητικά κάγκελα δεξιά-αριστερά κάθε ράμπας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων σε αυτά τα λίγα σημεία που έχουν απομείνει πόλη μας και που πρέπει να τα αναδεικνύουμε και να είναι προσβάσιμα μέχρι και τον τελευταίο δημότη αυτού του τόπου.

4.Σχεδιασμός πεζοδρομίων
Μερικά από τα πεζοδρόμια της Σκύδρας είναι στενά και η διέλευση τους εμποδίζεται από κολώνες, ανοιχτές πλάκες κ.α εμπόδια. Αλλού υπάρχει παντελής έλλειψη πλακόστρωτου. Μπορούμε μέσα από μια λεπτομερή έκθεση, ως σύλλογος, να σας επισημάνουμε τα σημεία και να γίνουν βελτιώσεις με βάση τα σύγχρονα δεδομένα αστικών αναπλάσεων. Δεδομένα που αρχίζουν και τελειώνουν με την πρόσβαση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες.

Β.ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Οι τεχνικές παρεμβάσεις, οι τέσσερις δηλαδή προαναφερόμενοι άξονες, αδιαφιλονίκητα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την ποιότητα ζωής και την ευημερία των συνδημοτών μας με αναπηρία, στο οποίο προτίθεται και έχει δεσμευτεί ο σύλλογός μας να συνδράμει όπου μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Ωστόσο, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι, το οποίο θεωρούμε ότι προηγείται, είναι αυτό της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενεργού εμπλοκής των συνδημοτών μας, και πολύ περισσότερο των παιδιών, με σκοπό να ενισχυθεί η ενεργός πολιτειότητα και η ενσυναίσθησή τους.

Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες προτάσεις και σκέψεις μας του τομέα αυτού:

• Διαλέξεις με ομιλητές, ειδικούς του πεδίου (ακαδημαϊκοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής).
• Συνεργασία με ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές.
• Εκδηλώσεις με καλεσμένους συγγραφείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενημερώνουν τις μαθήτριες και τους μαθητές σχετικά με ζητήματα αναπηρίας.
• Εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με τον Δήμο και τις σχολικές μονάδες (π.χ. συλλογή καπακιών στους ήδη διαμορφωμένους κάδους του συλλόγου, εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέμα την αναπηρία)
• Εκπαιδευτικές εκδρομές.
• Σεμινάρια εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας και της Braille.
• Δημιουργία ιστοσελίδας, η οποία θα πληροφορεί τους δημότες σχετικά με ζητήματα αναπηρίας.
• Δημιουργία δικτύου συλλόγων για τα άτομα με αναπηρία του εσωτερικού και του εξωτερικού.
• Δημιουργία εντύπου και φυλλαδίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ενημέρωση και την πρόοδο του συλλόγου μας.
• Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού (προτάσεις για διάφορες δραστηριότητες), το οποίο θα μπορούν να αξιοποιούν, όσοι και όσες φυσικά επιθυμούν, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του Δήμου μας.
• Επίτιμα μέλη μαθητές, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στις συνελεύσεις του Συμβαδίζω.
• Δημιουργία θεατρικής ομάδας του Συμβαδίζω (μακροπρόθεσμα).
• Δημιουργία βίντεο και animation, για να ενημερώνονται μικροί και μεγάλοι.
• Εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής από τα μέλη μας (μακροπρόθεσμα).

Δέον να σημειωθεί πως όλες οι προσπάθειές μας προτείνουμε ότι θα πρέπει να υλοποιούνται σε συστημικό επίπεδο – αυτό εφαρμόζουν οι σύγχρονοι οργανισμοί- δηλαδή να συμμετέχουμε όλοι μας, ο Δήμος που αποτελεί την κορωνίδα η στήριξη του οποίου μας είναι αναγκαία, η κοινότητα γενικότερα, τα σχολεία μας και όσοι άλλοι φορείς μπορούν, προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Κυρία Δήμαρχε, αγαπητή Κατερίνα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προβλήματα που σας περιγράφουμε είναι προβλήματα που ετών, προβλήματα που βρήκατε και που έχετε αποδείξει ότι προσπαθείτε μέσα από τα έργα σας να λύνετε.

Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας είναι συγκεκριμένα και κατά πολύ συρρικνωμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Η κατανόηση μας είναι δεδομένη, όμως είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε εσείς και οι συνεργάτες σας να βρείτε τον τρόπο να βελτιώσουμε την πόλη μας όσο περισσότερο μπορούμε.

Θα είμαστε εδώ, δίπλα σας, με τις επισημάνσεις μας ,με τις προτάσεις μας, με τον εθελοντισμό μας ,με τις ιδέες μας, με την συνεισφορά μας όποτε και όπου μπορούμε, να βοηθήσουμε σαν σύλλογος σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Να…Συμβαδί-ζουμε όλοι μαζί, για το καλό όλης της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας!

Γιατί πολλοί μαζί, μπορούμε περισσότερα!

Με Εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο